НОВИЙ ЕКОЛОГІЧНИЙ МАРШРУТ

events-date-img
05.08.20

Екологічний туризм поступово починає займати значиму нішу в світовій індустрії туризму. Адже це абсолютно особливий напрямок відпочинку для людей, перевантажених повсякденними проблемами, побутом і тяготами урбанізму. Цей вид відпочинку спрямований на усамітнення та спілкування з природою. Головна мета екологічного туризму полягає в тому, щоб абстрагуватися від шуму мегаполісу, зануритися у той світ, в якому жили наші предки.

Екологічні маршрути пролягають через місця незайманої природи, та є однією з форм виховання любові та бережливого відношення до неї, а також об’єкт для проведення екологічних спостережень, досліджень та екскурсій з метою ознайомлення з видовим різноманіттям флори та фауни.

Саме з цією метою 04 серпня заступник міського голови Віктор Громиш, працівники відділу інвестицій і туризму Наталія Диндин, Олена Немец та в.о. старости Грабівського старостинського округу Галина Чекіт пройшлись новим екологічним маршрутом «с. Грабів – камінь Воронячий Дзьоб – камінь Колибач – урочище Хоромищі», який маємо на меті за підтримки управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій обласної державної адміністрації прознакувати, облагородити та встановити інформаційний стенд.

Даний маршрут пропонує захоплюючу подорож зі звичного місця в інший світ – світ природи, зелені і чистого повітря.

Під час цієї подорожі турист побуває у доісторичних місцях, що вражають не лише красою та мальовничістю, а й таємничістю.

Про камінь Колибач мало відомо, оскільки дослідження ще тривають, і запитань більше, аніж відповідей: камені вміють зберігати таємниці. Незаперечним лише є факт – камінь Колибач – це місце з потужною енергетикою, недаремно воно використовувались стародавніми людьми з культовою метою. Унікальні геологічні пам’ятки, що у незайманому вигляді збереглись до наших днів, надихнуть вас бадьорістю та хорошими настроєм на довгий час, а враження від побаченого надовго залишаться у вашій пам’яті.

Науковці Карпатська археологічна експедиція навчально-наукового Інституту історії, етнології і археології Карпат Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника вважають, що в цьому місці існувало поселення ще в дохристиянські часи, а камінь, що має форму голови змії, був святилищем древніх язичників. Модель храму вказує на те, що святилище розглядали як священну подобу Всесвіту. На Колибачі знайдено велику кількість петрогліфів. Вони об’єднані у теогонічні й космогонічні композиції, символічні моделі,  уособлювали світотворчі сили природи і мали ритуальне призначення.

В ході мандрівки любителі походів відвідають ще одне священне місце – урочище Хоромищі, яке знаходиться на відстані 2 км від Колибача. Згідно писемних пам’яток у кінці XVII – середині XVІІІ ст. тут діяв монастир, який складався із дерев’яної церковці і кількох господарських будівель. Місце давнього монастиря нині являє собою оточену лісом галявину, на краю якої є камінь з витесаним невеличким хрестиком.

Загалом пройшовши маршрутом можна побачити щонайменше сім кам’яних пам’яток, скуштувати джерельної води, лісових дарів та насолодитись лісовою тишею та неймовірними пейзажами.

 

Контакти

м. Долина, пр. Незалежності, 5

Відділ інвестицій і туризму Долинської міської ради doltour@ukr.net